دستوالعمل نگهداری از درخت آلبالو
اقلیم :نیاز سرمایی درخت آلـبالو بین ۱۶۰۰-۶۰۰ ساعت زیر ۷ درجه سانتیگراد می باشد. تابستان های خشک و خنک برای این درخت مناسب است. مقاومت به سرما در حد سیب است. ریشه نهال آلبالو در برابر خاک مرطوب نسبت به گیلاس دارای مقاومت بیشتری است و ریشه آلبالو سطحی و تا حداکثر عمق ۵/۱ متر گسترش می یابد.
هرس:هرس در درختان آلبـالوهای بارور مطرح نیست و به غیر از شاخه های شکسته شده و یا بیمار بقیه حفظ میگردد. میوه آلبالو روی شاخه های یکساله و اسپورها تشکیل میگردد. بهترین شاخکهای میوه ده روی شاخه های ۳-۲ ساله قرار دارد. هر چه از عمر این شاخکها میگذرد کم بارتر می شوند. عمر شاخکهای روی ساقه های افقی، بیشتر از شاخکها روی ساقه های عمودی است. پس از آنکه درخت آلبالو به حد رشد کامل و میوه دهی رسید هر ساله شاخه ها باید ۲۰-۱۰ سانتیمتر رشد داشته باشد تا خاصیت میوه دهی ادامه یابد.
آبیاری :کاشت درخت آلبالو در محیطهای خشک آسیب زیادی به آن وارد نمیکند اما چون دارای ریشههای بلندی است که تا عمق ۵ متری زمین میرسد، نمیتواند آب را در آن عمق جذب کند. بنابراین در فصل تابستان آبیاری باید به صورت منظم و عمیق انجام شود.
خاک:نکتهی مهم درمورد خاک درخت آلبالو این است که خاک آن باید سبک و مرغوب باشد و همواره مرطوب نگهداری شود. این گیاه هم در خاک اسیدی و هم در خاک بازی میتواند رشد کند و سازگار است اما برای داشتن یک گیاه خوب، بهتر است خاک اسیدی باشد. خاک این گیاه برای تولید محصول باکیفیت و خوب به ترکیبات پتاس احتیاج دارد و از ازت هم برای جلوگیری از سرمازدگی استفاده میکنند.
برداشت :محصول آلـبالو را باید وقتی برداشت کرد که کاملاً رسیده باشد. رنگ میوه رسیده قرمز تیره است. زمان رسیدن میوه حدود ۹۰ روز پس از تمام گل درخت می باشد. متوسط وزن هر میوه ۶-۵ گرم و متوسط هر درخت ۳۰ کیلوگرم است. برداشت معمولاً با دست انجام می شود. آلبالو مصرف تازه خوری ندارد و بیش از ۹۵% آن به مصرف تهیه آب میوه، کمپوت، مربا و شربت می رسد.
کود و تغذیه :بر طبق آزمایشاتی که در کشورهای مجارستان در باغهای آلبالو انجام شده است ازت و فسفر اثر کمی روی مواد غذایی موجود در برگهای آلبالو داشته اند. اما کودهای پتاسه بستگی خوب و مثبتی با پتاس محتوی برگها نشان داده اند. ولی منگنز نسبت منفی داشته است. اما به هر حال کودهای ازته و پتاسه اثر زیادی در تشکیل و تولید میوه داشته اند که افزایش تولید فقط با کودهای پتاسه بوده است. اثر مثبت پتاس و همچنین بطور نامحسوس (کمی) اثر ازت در جلوگیری از سرما زدگی گلهای آلبالو مشاهده گردیده است.
با توجه به آزمایشات فوق برنامه کلی مصرف کودهای شیمیایی در باغهای آلبالو به شرح ذیل می باشد.
ازت : حدود ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم در درختان جوان و ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم در درختان بالغ
پتاس : درختان جوان ۴۰ کیلوگرم و بارور حدود ۱۰۰ کیلوگرم و همچنین بـــر حسب ضرورت از کــودهای ریز مغزی نیز هر ساله باید استفاده نمود.
آفات مهم آلبالو در استان اصفهان :
مهمترین آفت آلبالو مگس گیلاس می باشد.